Vlaams mengvoederbedrijf Leievoeders is ook actief in mestverwerking
De mest wordt verwerkt tot een stapelbare fractie, effluent en slib. De stapelbare fractie wordt verkregen door mestscheiding met een decanter. De dikke fractie bevat circa 85% van het fosfaat uit de drijfmest en 15% van de stikstof. Het volume dikke fractie is 15% van het aangevoerde product.
De dunne fractie wordt biologisch bewerkt om de stikstof te verwijderen. Bacteriën zetten onder toevoeging van zuurstof ammoniak om in nitraat. Vervolgens wordt via denitrificatie in een zuurstofarme omgeving het nitraat omgezet in stikstofgas en zuurstof. Het slib dat resteert wordt weer gemengd met de drijfmest.
Leievoeders heeft op twee plaatsen de biologische verwerking gekoppeld een biogasinstallatie. De vergisters worden gezamenlijk geëxploiteerd met het bedrijf Trevi, een Belgische leverancier van de co-vergisters. Het veevoerbedrijf heeft ook een belang in de onderneming Laviedor in Ieper. Hier wordt de dikke fractie van de varkensmest gemengd met pluimveemest en gecomposteerd.
Voor varkensmest is het poorttarief 18 per ton. Voor elke ton effluent met 0,45 kilo stikstof en 0,25 kilo fosfaat die een veehouder weer afneemt wordt 4 euro betaald. Het fosfaatgehalte in de aangevoerde drijfmest heeft geen invloed op het poorttarief. Voor de afzet van de dikke fractie is het tarief 22 per ton, inclusief transport.