Platform Groen Gas
Sinds de zomer van 2021 is achter de schermen gewerkt aan de samenwerking tussen verschillende brancheorganisaties met als doel de productie van groen gas in Nederland te bevorderen. Het gaat om een fusie tussen: Groen Gas Nederland, 2bcm Alliantie, Biogas Branche Organisatie en de Vereniging Industriële Vergisters.
Onder de naam Platform Groen Gas willen de brancheorganisaties en hun ketenpartners de productie van groen gas in Nederland een boost geven en in samenwerking met de overheid werken aan ontwikkelingsondersteuning. Met de oprichting van het Platform doet de sector ook recht aan het verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) die bij de presentatie van de Routekaart Groen Gas in 2020 de sector opriep de krachten meer te bundelen.
Hogere productie groen gas bittere noodzaak
De productie van groen gas kan een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van Nederland. Groen gas is, als alternatief voor aardgas, een van de meest kostenefficiënte oplossingen in de energietransitie. Daarnaast speelt groen gas een belangrijke rol in zwaar transport, piek/buffervermogen en in de vergroening van bronnen van warmtenetten. 'Groene moleculen' (olie of gas) zijn bovendien nodig om invulling te geven aan de Europese bijmengverplichting in brandstof.
De 2 BCM ambitie is al in 2018 vastgelegd in het Klimaatakkoord. De leden van het Platform gaan - in nauwe samenwerking met het ministerie van EZK - actief aan de slag met opschaling van de productie om invulling te geven aan deze ambitie. Hiervoor heeft het platform een meerjarenprogramma uitgewerkt. Dit programma biedt een basis voor de invulling van belangrijke ambities van zowel het klimaatbeleid als de groen gasdoelen in het coalitieakkoord (20% bijmenging van groen gas voor de verwarming in de gebouwde omgeving).
Hier komt de uitdaging bij om minder afhankelijk te worden van de import van gas en olie. Onlangs nog heeft de Europese Commissie het doel aangescherpt om 35 miljard m3 groen gas te gaan produceren in de EU.
Momenteel produceert de sector ruim 200 miljoen m³ (0,2 BCM) groen gas. Er ligt dus de enorme uitdaging om de groen gas productie in Nederland voor 2030 te vertienvoudigen. Hierbij wordt ingezet op vergisting en vergassing.
Volgens het platform is er daarom ook geen discussie meer mogelijk over de noodzaak van de hiervoor benodigde technieken.
