'Netjes bemesten betekent hogere stikstofbenutting'
De benutting van de stikstof in dierlijke mest verbetert onder andere door alleen bij gunstige weersomstandigheden te bemesten. Op bewolkte dagen met weinig wind en lage temperaturen is ammoniakemissie tijdens het aanwenden van de mest heel laag. Naarmate de temperatuur en windsnelheid hoger zijn, vindt er meer verdamping van ammoniak plaats. Een hoge relatieve luchtvochtigheid remt de verdamping.
Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat bij diepe mestinjectie tot meer dan 10 centimeter diep op bouwland nauwelijks stikstof vervluchtigt als ammoniak, terwijl bij ondiepe injectie gemiddeld bijna 25% als ammoniakale stikstof verdwijnt.
De ammoniakvervluchtiging is ook te beperken door de mest aan te zuren met salpeter-of zwavelzuur tot een pH-waarde van circa 5,5. Hierbij is het wel belangrijk rekening te houden met de extra kilo’s stikstof en zwavel. Door het toevoegen van een ureaseremmer aan de mest is de omzetting van ureum in ammonium te beperken. Aan deze methodes die de ammoniakvervluchtiging verminderen zijn wel kosten verbonden.