Zorgen bij ZLTO over het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn

De ZLTO had al zorgen over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en met de aanvullingen die minister Staghouwer op 25 februari heeft gepubliceerd zijn deze zorgen verder  toegenomen. De impact voor ondernemers verschilt per regio, maar is enorm groot, constateert de landbouworganisatie. 

In het oorspronkelijke actieplan werd sterk ingezet op de inrichting van bufferzones rond watergangen, extensivering van bouwplannen en strakkere inzet van vanggewassen. Hier zijn veel reacties van boeren op gekomen. Via een aanpassing van het generieke spoor en introductie van een maatwerkaanpak wordt gestreefd naar een opzet die past in de praktijk. Daar zette ook ZLTO op in.


De Europese Commissie achtte de Nederlandse insteek onvoldoende om de doelen voor verbetering van waterkwaliteit te halen en staakte de procedure voor verlening van derogatie in afwachting van nieuwe maatregelen van het kabinet. Vrijdag 25 februari presenteerde minister Staghouwer de aanvullende maatregelen. Gecombineerd met het eerder ingediende actieplan kan Nederland aan de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water voldoen, stelt de minister.


Het is echter nog niet zeker of dit aanvullende pakket ook voldoende is om een derogatie te verkrijgen, merkt ZLTO op. Ook is onbekend welke voorwaarden vervolgens aan die derogatie worden verbonden. Het aanvullende pakket dreigt wel gigantische gevolgen te hebben voor boeren en tuinders. Krimp van de veehouderij door opkoop, grondgebondenheid van melkveebedrijven binnen 10 jaar en bufferzones in beekdalen van 100 tot 250 meter waar geen bemesting is toegestaan. Op dit moment wordt de volledige impact van het pakket nog nader onderzocht door ZLTO en LTO.

Bron: ZLTO, 10/03/2022
Publicatie: 16-03-2022