Dragende zeugenstal uitgerust met Total Circulair Farmconcept

Varkenshouder William Meulendijks uit Deurne heeft ook de stal voor dragende zeugen opzijn bedrijf aangepast en aangesloten op het Total Circulair Farmconcept. Hij paste het systeem om de emissie van ammoniak en geur te beperken al langer toe in een vleesvarkensstal. Binnenkort starten de emissiemetingen in de dragende zeugenstal.

In de mestkelder van de zeugenstal staat een laag geurloos water. Het is water dat resteert na de verwerking van de mest. De mest en urine van de zeugen valt door de roosters in de put met het geurloze water. Afhankelijk van het peil van de vloeistof in de put en een sensor die de ammoniakvorming monitort spoelt het systeem met behulp van spoelbuizen de mix van het geurloze water met de mest uit de stal.


De zeugenmest komt in een opslag samen met de vleesvarkensmest, waarna een decanter de mest scheidt in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt afgevoerd naar een bedrijf dat de mest composteert. De dunne fractie wordt bewerkt via het biologische proces tot een geurloos, kalirijk mineralenconcentraat. Het water dat resteert gaat vervolgens weer richting de kelders van de vleesvarkens- en zeugenstal waar het proces opnieuw begint.


Met het automatisch sproeien van een urease-remmer over de roosters als aanvullende techniek probeert Meulendijks het proces van ammoniakvorming te remmen. De ondernemer blijft zoeken naar oplossingen om de kosten verder te reduceren. Zo zou hij het overschot van het mineralenconcentraat graag lozen op het riool. Afzet naar akkerbouwers is een optie, maar dat kost 3 tot 4 euro per kuub.


Het zuiveren van het mineralenconcentraat tot loosbaar water op het varkensbedrijf is echter vrij kostbaar en vraagt bovendien vrij veel energie. De varkenshouder kijkt daarom ook naar mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie ten behoeve van het verder optimaliseren van het Total Circulair Farmconcept.

Bron: Boerderij, 05/03/2022
Publicatie: 15-03-2022