Greenferm heeft technische aanloopproblemen overwonnen

Transportondernemer Willem Berkhof is sinds juni 2021 volledig eigenaar van het mestverwerkingsbedrijf Greenferm in Apeldoorn. Dat bedrijf ging halverwege 2020 van start met het verwerken van mest. Sindsdien is er nog behoorlijk geïnvesteerd in aanpassingen om het proces te optimaliseren. Alle inspanningen zijn er nu op gericht om de verwerkingskosten omlaag te krijgen.

Greenferm heeft de capaciteit om jaarlijks 350.000 ton mest te kunnen verwerken. Er wordt ingezet op aanvoer van 70% varkensmest en 30% vleeskalvermest. In de eerste maanden na de start verliep de verwerking van mest vrij moeizaam. Het ontwerp van de installatie voldeed niet helemaal. De capaciteit om te koelen bij de reactoren en composteringstunnels was onvoldoende en bij de membraanbioreactoren was de capapciteit van compressoren juist ter ruim waardoor het elektriciteitgebruik hoger lag dan noodzakelijk. 


Elektriciteitskosten wegen zwaar door bij Greenferm. Het bedrijf werkt met grote ventilatoren bij het composteren van de dikke fractie en het proces van nitrificatie en denitrificatie. Bij het verwerkingsproces komt warmte vrij waar nu nog geen bestemming voor is. Er lopen wel gesprekken over met de gemeente Apeldoorn. Ook hoopt Greenferm op termijn water dat dat bij de verwerking vrij komt te kunnen lozen. 


De aangevoerde mest wordt met gebruik van een zeefbandpers in een dikke en dunne fractie gescheiden. De dikke fractie heeft een drogestofgehalte van circa 30%. De fractie gaat naar een composteringstunnel, waar in een periode van een week het percentage droge stof oploopt naar 40 tot 45%. Het exportwaardige eindproduct van de compostering heeft een gehalte van circa 25 kilo fosfaat per ton.


Greenferm werkt bij de verwerking van de dunne fractie met twee membraanbioreactoren. In deze tanks wordt de dunne fractie ontdaan van de stikstof. Dat gaat via een proces van nitrificatie en denitrificatie. Met behulp van bacteriën wordt de stikstof in de dunne fractie uiteindelijk omgezet tot stikstofgas. Per uur kunnen de reactoren 35 à 40 kuub loosbaar water produceren.


Berkhof wil nu proberen Greenferm kostendekkend te maken. Hij kijkt daarbij breder dan alleen naar de activiteiten in Apeldoorn. De waarde van de verwerking van mest zit ook in de continuïteit en optimalisatie van het transport. De vrachtauto's van zijn transportbedrijf kan de ondernemer veel efficiënter inzetten.

Bron: Boerderij, 07/03/2022
Publicatie: 08-03-2022