Voornemen voor bouw groen gasfabriek in Delfzijl

De bedrijven Gasunie en Perpetual Next hebben een 50/50 joint venture overeenkomst gesloten om het project 'Torrgas Delfzijl' verder te ontwikkelen en te realiseren. Het gezamenlijke voornemen is om in het najaar van 2022 te starten met de bouw van een nieuwe fabriek en dat die in 2024 in bedrijf zal gaan. Met de eerste fase van dit project is een investering gemoeid van circa EUR 60 miljoen. Deze investeringsbeslissing volgt later dit jaar.

De fabriek zal gebruik maken van sloophout, groenafval, rioolslib, mest, gras en stro.
Via de techniek van torrefactie wordt eerst een grondstof geproduceerd met een tien keer zo hoge energiedichtheid.
Door deze grondstof vervolgens in twee verhittingsstappen te vergassen ontstaat syngas.  Uit syngas kan onder meer groen gas, methanol en waterstof worden gemaakt. De productie van syngas is mede kosteneffectief door het bijproduct bio-char; de initiatiefnemers zien dit als een zuivere vorm van koolstof met toepassingen als grondverbeteraar, in de waterzuivering en voor de reiniging van schoorsteengassen van fabrieken.
De fabriek start met een groen gas productie van 12 miljoen m3 per jaar. Mogelijk wordt dit snel opgeschaald naar 40 dan wel 120 miljoen m3 groen gas per jaar.

Perpetual Next is naar eigen zeggen wereldleider op het gebied van torrefactie-technologie, en zal de fabriek exploiteren. Martijn van Rheenen, medeoprichter van het bedrijf zegt in het persbericht: ‘De samenwerking met Gasunie en de locatie van Chemport Europe is voor ons van strategisch belang. Het is mooi om te zien dat deze regio op deze manier opnieuw gas gaat leveren, maar dan wel een toekomstbestendige variant. De beschikbaarheid van grondstoffen, de ruimte om productiefaciliteiten te realiseren met nieuwe schone technologieën en de aanwezige kennis en expertise maken dit de perfecte omgeving.’

Gasunie is de beheerder van het Nederlandse gasleidingnetwerk, en zal het geproduceerde groen gas gaan distribueren. Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie: "De ambitie van het Klimaatakkoord is om 2 miljard m3 groen gas te produceren in 2030. Samen met andere partijen zetten we ons in groen gas betaalbaar en op grote schaal op de markt te krijgen. Dit project past in deze ambitie, we hebben veel vertrouwen om gezamenlijk een duurzaam, succesvol, technologisch vooruitstrevend project te realiseren."

Auteur: Jan Roefs
Bron: Gasunie / Perpetual Next
Publicatie: 03-03-2022