Ook in Vlaanderen ingrijpende stikstofplannen aangekondigd

De Vlaamse regering heeft deze week in haar ‘Krokusakkoord’ een fors pakket van maatregelen gepresenteerd om de stikstofbelasting op natuurgebieden te verlagen, dat grote gevolgen zal hebben voor de Vlaamse veehouders en mestverwerkers. Hiervoor is een budget gereserveerd van 3,65 miljard euro.

Het Krokusakkoord volgt op een gerechtelijke uitspraak van februari vorig jaar, waardoor veehouderijbedrijven in de praktijk op slot zitten. De Vlaamse regering houdt in de plannen vast aan (strengere) stikstofnormen die toen tijdelijk werden ingevoerd. Men spreekt van een drempel (impactscore) voor ammoniakuitstoot van 0,025 %. Voor biologische bedrijven geldt een veertig keer hogere impactscore van 1%. Voor NOx (verkeer, industrie) geldt ook een drempel van 1%. 
In de praktijk betekent het dat er voor vrijwel alle agrarische bedrijven een zogenaamde ‘Passende Beoordeling’ zal moeten worden opgemaakt met een inschatting van hun effect op de Natura2000-gebieden. Tot de tijd dat die effecten vaststaan zal de ontwikkelingsruimte voor bedrijven erg beperkt blijven.

In de maatregelen staat onder andere dat 40 piekbelasters, de zogenaamde rode bedrijven, per 2025 moeten stoppen. Voor 168 donkeroranje bedrijven komt een vrijwillige opkoopmogelijkheid.
Voor de gehele sector geldt dat in de varkens- en pluimveehouderij alle niet-AEA-stallen hun ammoniakemissie uiterlijk in 2030 met 60% moeten reduceren. De AEA-lijst is te vergelijken met de Nederlandse TAC-RAV-lijst voor emissiearme stalsystemen. Voor de melkvee- en vleesveehouderij is een verplichte reductie van resp. 23,7% en 7,7% opgelegd.
Specifiek voor de varkenshouderij heeft men hier bovenop een streven van een reductie van de veestapel van 30% in 2030.

De mestverwerkingssector in Vlaanderen stoot jaarlijks zo’n 1.000 ton NH3 uit. De 20 grootste installaties (waaronder 2 piekbelasters) zorgen voor zo’n 98 % van die uitstoot. Die andere 18 worden verplicht om voor emissiereductie te zorgen. Het gaat onder meer om de verplichting om luchtzuiveringstechnieken toe te passen.

Er is 150 miljoen euro gereserveerd voor ondersteuning aan bedrijven om te investeren in milieuvriendelijke technieken.

Vlaanderen kent ruim 105.000 hectare aan habitatrichtlijngebieden (SBZ-H) waar een verplichting is om bepaalde soorten dieren en planten te beschermen. Op 69.000 hectare daarvan komt een verbod op bemesting in 2030. Op 3.500 hectare daarvan wordt nu nog wel bemest.

Een artikel met een meer gedetailleerde beschrijving van de aangekondigde maatregelen en waar de PAS-nota is bijgevoegd vindt u op vilt.be

Auteur: Jan Roefs
Bron: vilt.be, landbouwleven.be, VCM
Publicatie: 25-02-2022