Onderzoek naar mest scheiden bij de bron en nabehandelen van fracties vordert

Door mestscheiding bij de bron in de stal kan de emissie van ammoniak vanaf de vloer in de stal worden gereduceerd. Mestscheiding geeft bovendien de mogelijkheid de urine en feces fractie apart te behandelen. Wanneer de urinefractie gebruikt zou mogen worden als kunstmestvervanger kan hiermee bespaard worden op kosten voor mestafzet en de aankoop van kunstmest. 

Door de urine aan te zuren met zwavelzuur kan de vorming van ammoniak verder worden geremd. Het beperkt ook de emissie van ammoniak bij uitrijden op het land. Een andere optie kan zijn het afzuigen van de kelderlucht en deze vervolgens met een luchtwasser reinigen.


Er zijn verschillende opties hoe om te gaan met feces. Een optie is de verse feces te vergisten. Het bevat veel organische stof wat het rendement van de vergister kan verhogen. Voor de aanwending op het land zijn er twee opties, namelijk verpompbaar maken door water toe te voegen of stapelbaar maken door stro toe te voegen. Een speciale menger maakt met minimaal stroverbruik een stapelbaar mestproduct.


Rapportage over emissies in de stal, scheidingsrendementen en stikstofbalans van de scheidingstechnieken die op Dairy Campus worden onderzocht volgt in de loop van dit jaar. Dat gebeurt in het kader van het project 'Mestscheiding in bestaande melkveestallen'.


Het ontwikkelingsproces van de doorlaatbare tegelvloer loopt door in 2022, waarvan de rapportage in 2023 volgt. Binnen het project 'Betere stal, betere mest, betere oogst' vindt dit en volgend jaar een evaluatie plaats van verschillende systemen in de melkvee-, varkens en kalverhouderij. Dat betreft een integrale evaluatie van stalsystemen, bewerkingen, opslag en aanwendingstechnieken qua economie en milieu en de waarde van de diverse mestproducten voor verschillende gewassen en bodem.

Bron: Wageningen University & Research, 21/02/2022
Publicatie: 22-02-2022