Varkensbedrijf verwacht investering in mono-vergister in 6 jaar terug te verdienen
De mest wordt voor de vergisting op een temperatuur van 38 graden gehouden. De mest verblijft circa 40 dagen in de vergister. Dagelijks wordt er 50 tot 70 kuub verse mest vanuit de vooropslag naar de vergister gepompt. Op termijn is het de bedoeling alleen de dikke fractie van de mest te vergisten. Nu voert Tijs ook nog 6.000 kuub mest aan van derden. De ondernemer hoopt het aantal vleesvarkens op termijn nog uit te breiden, zodat hij volledig met zijn eigen bedrijf de benodigde mest kan leveren.
Het geproduceerde biogas wordt via een Bio Up-installatie opgewerkt tot groen gas. Deze installatie heeft een capaciteit om per uur 40 kuub groen gas te leveren. De jaarproductie ligt op 320.000 kuub gas. De investering in de vergister met de Bio Up-installatie voor de gasopwaardering vergde 1,3 miljoen euro.
Naast de vergister wordt binnen enkele weken een decanter geplaatst om het digestaat te kunnen scheiden in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie heeft een droge stofgehalte van circa 33%. Het plan is om de dunne fractie in de toekomst een nabehandeling te geven via de Bio-NP techniek van CCS waarbij de minerale stikstof wordt gebonden.
Door verhoging van de temperatuur en pH wordt de ammoniakvorming gestimuleerd die vervolgens met behulp van zwavelzuur wordt omgezet in ammoniumsulfaat. De vloeistof die dan nog van de dunne fractie resteert bevat veel minder stikstof, zodat naar verwachting een veel groter volume in de directe omgeving van het varkensbedrijf afgezet kan worden.