Werkproces van mestvervoerders verandert bij rVDM

Per 1 januari 2023 zal het rVDM het huidige papieren Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen  vervangen. Dit vraagt een behoorlijke aanpassing in het werkproces van mestvervoerders. Alle leveranciers van software voor mesttransporteurs en van AGR/GPS-apparatuur zijn nu druk met het voorbereiden op een brede pilot die in mei gaat starten.

Waar een mestvervoerder nu vooraf of tijdens het vervoer een VDM invult en dat na afloop nog goed gecontroleerd wordt, zal de werkwijze fors wijzigen. Straks voert een vervoerder het hele rVDM vooraf in, worden alle zaken vooraf gecontroleerd en wordt vervolgens het transport uitgevoerd. Natuurlijk blijft het mogelijk om tijdens de rit de afnemer nog aan te passen en ook zal het mogelijk zijn om onderweg nieuwe vrachten aan te maken.


De controles van de gegevens vinden echter al vooraf plaats en worden ook meteen gecheckt in de registers van de overheid. Een verouderd relatienummer invullen kan straks dus niet meer plaatsvinden, want direct na het invoeren worden de gegevens al bij de NVWA en RVO.nl gecontroleerd. Ook een grote verandering is dat de vervoerder niet meer verantwoordelijk is voor het ondertekenen van het rVDM door leverancier en afnemer. Zij krijgen daarvoor per mail een attentiebericht en zijn daar zelf verantwoordelijk voor. 


De overheid bouwt een versie van het rVDM met web-schermen in een internetportaal. Hierin moet de vervoerder inloggen met e-Herkenning. Daarnaast bouwen de leveranciers van mestsoftware hun eigen voorkant voor het systeem van de NVWA. Hierdoor isnhet mogelijk om vanaf kantoor, maar ook vanuit een app alle benodigde handelingen voor en tijdens het vervoer uit te voeren. Op dit moment zijn twee leveranciers van mestsoftware al in de praktijk aan het testen. Deze testen verlopen voor de vervoerder vooralsnog prima. 

Bron: Cumela Nederland, 17/02/2022
Publicatie: 18-02-2022