'Contouren van nieuw mestbeleid zijn al achterhaald'
Landelijk is er momenteel nog een klein overschot aan stikstof en fosfaat in dierlijke mest, maar dat wordt meer dan weggewerkt via mestverwerking en mestexport. Bovendien zullen de komende jaren waarschijnlijk veel bedrijven versneld stoppen en dat zal gevolgen hebben voor het aanbod van mest.
Akkerbouwers en tuinders zullen graag drijfmest blijven gebruiken voor bemesting. Op basis van de minerale gehalten heeft rundveemest tegenwoordig een waarde van circa 15 euro per ton en voor vleesvarkensdrijfmest ligt dat rond de 25 euro per ton. De waarde van de organische stof is dan nog niet meegeteld.
Mestverwerking blijft belangrijk, meent Uenk. Voor de export bestaat behoeft aan nieuwe bemestingsproducten. Daarnaast kan mestverwerking helpen om de stikstof-, klimaat- en milieudoelen te realiseren. De vaste kosten voor verwerking van mest zijn echter hoog en is niet concurrerend als de afzet van drijfmest goedkoper wordt.
Het voordeel van verplichte mestverwerking is dat bedrijven die mest verwerken zekerheid hebben over de aanvoer. Daar staat tegenover dat met name intensieve veehouders veel betalen voor de verwerking. Het is beter om een doelmatige mestafzet meer aan de markt over te laten en het onderdeel te maken van een gebiedsgerichte aanpak, meent Uenk. Als veehouders minder kosten hebben voor mestafzet of extra grond dan ontstaat meer financiële ruimte voor investeringen in innovaties om emissie uit stallen en mest te reduceren.