LTO wijst op grote financiële impact van verlies derogatie

LTO Nederland vreest voor de financiële gevolgen voor veehouderijbedrijven als Nederland geen nieuwe derogatie krijgt verleend om meer dierlijke mest te kunnen gebruiken dan de standaard Europese norm. Het gaat circa 20.000 melk- en vleesveebedrijven tussen de 10.000 en 20.000 euro per jaar kosten. Het zal bovendien zorgen voor extra druk op de mestmarkt, waardoor ook andere sectoren worden geraakt.  

Door de derogatie mogen Nederlandse boeren die aan de voorwaarden voldoen 230 of 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare grasland per jaar gebruiken, in plaats van 170 kilo. De kabinetsambities rondom een grondgebonden veehouderij en de herbezinning van het mestbeleid zullen niet te realiseren zijn, wanneer de derogatie weg valt, meent Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO.


LTO heeft sterk de indruk dat de derogatie onderdeel is geworden van een Europees politiek steekspel. De Europese Commissie toont zich streng vanwege de waterkwaliteit in Nederland, maar de bedrijven met een derogatievergunning scoren daarin bovengemiddeld, aldus LTO. De organisatie roept de minister en het ministerie van LNV op om zich ten volste te blijven inzetten voor het behouden van de derogatie voor de Nederlandse veehouderij.

Bron: Nieuwe Oogst, 11/02/2022
Publicatie: 14-02-2022