Zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn moet aangescherpt
Het nieuwe kabinet voert de maatregelen uit het zevende Actirporgramma onverkort uit, maar er komen aanvullende maatregelen waardoor alle doelen voor verbetering van de waterkwaliteit kunnen worden gehaald. De ministers zetten daarbij in op een geïntegreerde, gebiedsgerichte aanpak. Daarbij zijn extensivering, omschakeling, innovatie, legalisering, op- en uitkoop, afwaardering en verplaatsing belangrijke instrumenten.
Er zal juridisch worden geborgd dat op vrijvallende uitspoelingsgevoelige gronden geen teelten kunnen plaatsvinden van uitspoelingsgevoelige gewassen, die de waterkwaliteit weer kunnen verslechteren. Verder zal het kabinet, conform het coalitieakkoord, een transitie starten om te komen tot grondgebonden melkveehouderij.
Bij op- en uitkoop van veehouderijbedrijven vindt conform de staatssteunregels inname en doorhaling plaats van productierechten. Hiermee neemt ook de productie van dierlijke mest af. Het kabinet verkent een nadere juridische borging hiervan, zodat de afname van fosfaat- en stikstofproductie uit dierlijke mest definitief en onherroepelijk wordt zekergesteld.
De inzet van de ministers is om medio februari een aanvulling op het Zevende Actieprogramma vast te stellen en bij de Europese Commissie in te dienen. Het kabinet zet zich in om voor 2022 en verder derogatie van de Nitraatrichtlijn te verkrijgen. Het eerstvolgende Nitraatcomité is gepland op 17 maart. Nederland hoopt dan een tweede presentatie te mogen geven in een reeks van vier. De ministers hopen op flexibiliteit in de Europese besluitvormingsprocedure voor derogatie om deze nog in de eerste helft van 2022 te kunnen afronden.