'Melkveehouder moet rekening houden met jaar zonder derogatie'
Melkveehouders doen er verstandig aan rekening te houden met de mogelijkheid dat de derogatie in 2022 uitblijft. Het advies is van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is om binnen de norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare te blijven en hiermee rekening te houden bij het opstellen van het bemestingsplan voor 2022 en in de bemesting. Ook moeten melkveehouders er van uitgaan dat ze meer mest moeten afzetten via export en verwerking.
RVO.nl geeft melkveehouders een aantal tips ten aanzien van de bemesting in 2022
- Houd rekening met meerdere scenario’s
Het advies is om met twee verschillende scenario’s voor het bedrijf te rekenen, één zonder derogatie en één met derogatie. Hiermee krijgt de ondernemer concreet inzicht in de gevolgen bij deze verschillende scenario’s en de te nemen maatregelen.
- Voldoe begin 2022 aan voorwaarden van 2021
Het is belangrijk vanaf het begin van dit jaar in ieder geval te voldoen aan de voorwaarden voor derogatie van 2021.
- Voer in het voorjaar meer mest af
Een bedrijf dat normaal gesproken ook al mest moet afvoeren en bedrijven met een krappe mestopslagcapaciteit, doen er verstandig aan om in het voorjaar meer mest af te voeren dan gebruikelijk. In het voorjaar is de druk op de mestmarkt waarschijnlijk nog beperkt.
- Zorg bij extra mest voor voldoende opslagcapaciteit
Beoordeel of er voldoende opslagcapaciteit is om de extra mest op te slaan die in de situatie zonder derogatie niet mag worden uitgereden.
- Wacht tot na de tweede bemesting voor een betere inschatting
Stel zo nodig het keuzemoment voor het uitgaan van wel of geen derogatie uit tot na de tweede bemesting. In de zomer is beter in te schatten hoe Nederland er dan voor staat.
- Bemest onder de 170 kilo stikstof per hectare dierlijke mest
Zorg dat de bemesting voor de eerste en tweede snede onder de 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest ligt; meestal de gangbare praktijk.
- Analyseer nieuwe grondmosters tot uiterlijk 15 mei 2022
Voor nieuwe grondmonsters betreft fosfaatdifferentiatie blijft de uiterste analysedatum van 15 mei gewoon staan.
Bron:
Flynth accountants en adviseurs, 20/01/2022
Publicatie: 21-01-2022