Positieve resultaten met integrale, emissiearme varkensstal in Wanroy

Recent zijn de proeven met innovatieve stalsystemen om emissies van methaan en andere broeikasgassen te voorkomen, afgerond. Dit nieuwe stalsysteem werd bij Familie Egelmeers in Wanroy in de praktijk getest in een bestaande varkensstal. Er werd gebruik gemaakt van een meststripsysteem, bestaande uit een mestscheider en een ammoniakstripper. Hierdoor ontstond een spoelvloeistof die hergebruikt werd. Er werd dus geen vloeistof aan het systeem toegevoegd.

Frequent spoelen met de ammoniakarme vloeistof in dit stalsysteem blijkt een effectieve aanpak om de methaanemissie te reduceren. De reductie van de methaanuitstoot bij gebruik van de gestripte vloeistoffractie was circa 79% zo wezen metingen van Wageningen University & Research uit. De beperking van de uitstoot van ammoniakreductie was ongeveer 13%. Dat resultaat was - mede door de proefomstandigheden - minder dan vooraf werd verwacht.


Een bijkomend positief effect is dat door het gebruik van het meststripsysteem, vocht verdampt waardoor het volume af te te voeren mest met circa 40% afneemt. Hiermee is het mogelijk om bij vergisting veel meer energie per m3 mest op te wekken. Door de ammoniak op te slaan in het spuiwater neemt het stikstofgehalte toe tot boven de gebruikelijke circa 40 kg per m3. Dit spuiwater is dan te gebruiken als stikstof kunstmestvervanger.

Bron: Agrifirm, 17/01/2022
Publicatie: 18-01-2022