Verkoop van warm water kan mestvergisting rendabel maken

Voor bedrijven vanaf ongeveer 100 melkkoeien kan mestvergisting rendabel zijn, meent Jan Steijsiger van Mechanisatie Service Veluwe in het Gelderse Twello. Dat lukt met een compacte vergister die werkt met verse mest, waarbij ook de warmte die vrijkomt goed tot waarde wordt gebracht bijvoorbeeld door er heet water mee te produceren. Het verkrijgen van een SDE++-subsidie is wel een voorwaarde. 

Soms is het een optie om de vrijkomende restwarmte bij vergisting te benutten bij het verwerken van het digestaat, maar die aanpak past niet op ieder bedrijf. De warmte benutten om heet water te produceren is voor meer bedrijven een kansrijke optie. Dat kan met inzet van een rookgaskoeler. Voor het hete water is onder meer afzet bij schoonmaakbedrijven die het gebruiken bij het verwijderen van graffiti en bij gemeenten die het benutten voor de bestrijding van onkruid.'


Mechanisatie Service Veluwe biedt veehouders die beginnen met mestvergisting de mogelijkheid afspraken te maken over de verkoop van warm water. Ze kunnen dat voor een periode van 10 jaar vastleggen, waarbij een opbrengstprijs van circa 3 euro per kuub water wordt geboden. De Gelderse onderneming plaatst ook propstroomvergisters bij melkveebedrijven. Met gebruik van verse mest is daarmee een opbrengst van 40 kuub biogas per ton mest haalbaar. Het zijn vergisters zijn die volledig automatisch werken en geen bewegende delen bevatten. Ook is geen omgevingsvergunning vereist om ze te mogen plaatsen.

Bron: Nieuwe Oogst, 13/12/2021
Publicatie: 07-01-2022