Duitse onderzoekers zien veel perspectief voor aanzuren van mest

Binnen het Duitse project GülleBest wordt onderzocht hoe er met zo min mogelijk emissie van broeikasgassen en ammoniak mest en digestaat uitgereden kan worden. De eerste resultaten van het project wijzen uit dat het mogelijk is de ammoniakemissie met 55% terug te brengen. Vooral het aanzuren van drijfmest en digestaat blijkt effectief.

Wanneer de mest of het digestaat een pH-waarde heeft van rond de 6,0 is deze vrijwel gelijk aan de pH in de bodem en dan is de emissie van ammoniak met 55% te reduceren, stellen de onderzoekers. Er bestond de vrees dat het aanzuren zou leiden tot een verhoogde emissie van lachgas, maar dat is niet gebleken.


Het aanzuren van mest wordt in Duitsland nog nauwelijks toegepast. Er is nog meer onderzoek nodig om de techniek van het aanzuren te optimaliseren, zoals het bepalen van de optimale pH-waarde, het veilig omgaan met geconcentreerd zwavelzuur en mogelijke alternatieve methoden. 


Het uitrijden van aangezuurde mest lijkt met name effectief op grasland, zeker wanneer het wordt toegepast in combinatie met een sleepvoet bemester. In het GülleBest-project wordt ook onderzoek gedaan naar andere uitrijdtechnieken op bouwland en grasland waaronder het uitrijeden van mest via sleepslangen.

Bron: Universität Hohenheim, 14/12/2021
Publicatie: 06-01-2022