Varkenshouder wil mestafzetkosten omlaag brengen naar 5 euro per ton

Varkenshouder Hans Verhoeven in Valkenswaard exploiteert een gesloten bedrijf met 250 zeugen.De mest van het bedrijf wordt vergist in een monovergister. Omgerekend bedragen de mestafzetkosten voor het bedrijf dit jaar 11,30 euro per kuub. Verhoeven wil het digestaat in de de toekomst verder gaan verwerken. Zo hoopt hij de mestkosten van het bedrijf te kunnen verlagen tot ongeveer 5 euro per ton.

Het digestaat van het varkensbedrijf wordt momenteel al via een schroefpers gescheiden in een dunne en dikke fractie. Voor de dunne fractie heeft de varkenshouder afzet bij aardappeltelers in de buurt. Dat kost hem circa 9 euro per ton. De dikke fractie heeft 35% droge stof. Voor de afzet betaalt Verhoeven momenteel circa 32 euro per ton.


De varkenshouder wil de warmte van de monovergister benutten om het digestaat te hygiëniseren. Volgens hem zal daardoor de afzetprijs voor de dikke fractie met 70% dalen. Daarnaast wil hij membraanfiltratie gaan toepassen bij de dunne fractie. Daarbij verdampt 60% van het water en verdwijnt bijna al de ammoniakale stikstof. Voor het permeaat met daarin de ammoniakale stikstof past de varkenshouder straks omgekeerde osmose toe om de stikstof er uit te halen.


De twee vloeibare eindproducten die uit de dunne fractie ontstaan zijn dermate waardevol als meststof dat Verhoeven verwacht dat hij deze zonder kosten af kan zetten. Hij sluit zelfs niet uit dat er ook industriële afnemers voor te vinden zullen zijn.

Bron: Boerderij, 29/12/2021
Publicatie: 29-12-2021