VCM geeft tips voor het werken aan stabiele effluentsamenstelling
De aanbevelingen in deze Code Goede Praktijk zijn gelinkt aan factoren die een belangrijke invloed hebben op het verkrijgen van een betrouwbare en stabiele effluentsamenstelling:
- Belang van de verblijftijd;
- Opvolging en bewustzijn rond het omslagpunt van helder effluent zonder slib naar een troebel mengsel met slib;
- Er moet ten allen tijde een representatief monster van het af te voeren product genomen worden en het product moet onder de juiste mestcode afgevoerd worden;
- Belang van een goede bezinking;
- Positie van het aanzuigpunt in de opslag;
- Mengen van het effluentbassin;
- Eventuele verdere verwerking van het effluent.
Een verdere verwerking van het effluent na biologische mestverwerking krijgt meer opgang in Vlaanderen. Begin 2022 zal VCM daarom een overzicht publiceren van slibbehandelingstechnieken, die resulteren in een stabielere en betrouwbaardere effluentsamenstelling, op basis van praktijkervaringen.
Momenteel wordt er ook heel wat onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om loosbaar en herbruikbaar water te produceren uit effluent. Aan het hergebruik van dit gezuiverd effluent zijn nog een aantal knelpunten verbonden, die VCM en zijn leden willen aanpakken in de werkgroep Effluent en in de EIP operationele groep HIATUS. Dat moet resulteren in een nota van de werkgroep die in 2022 gepubliceerd zal worden. De operationele groep HIATUS zal de toepassingsmogelijkheden en het veilig gebruik van gezuiverd effluent als bron voor irrigatie en als waswater in luchtwassers demonstreren.
De aanbevelingen in de Code Goede Praktijk 'Verkrijgen van betrouwbare en stabiele effluentsamenstelling na biologische verwerking van mest' worden ook mee opgenomen in een Code Goede Praktijk Mestverwerking, gelinkt aan de autocontrolegids die VCM ontwikkelt.