Nog geen nieuwe excretieforfaits voor melkvee in 2022
De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) heeft aanvullende analyses gemaakt van de excreties en heeft daarbij ook externe experts betrokken. Door gebruik te maken van een Kringloopwijzer-dataset van bijna 15.000 melkveebedrijven over de jaren 2017, 2018 en 2019 heeft de CDM de methode om excretieforfaits voor melkkoeien te bepalen, kunnen verfijnen.
Op basis van de verfijnde methode en met gebruikmaking van de Kringloopwijzer-dataset adviseert de CDM de forfaitaire excretienormen van stikstof en fosfaat voor melkkoeien te actualiseren en de range van melkproductieklassen te vergroten van de huidige 5.624 tot 10.624 kilogram naar 3.000 tot 13.000 kilogram melk per dier per jaar.
In het advies is echter nog niet meegenomen de door het Centraal Veevoeder Bureau aangekondigde aanpassing van voederbehoeftenormen voor melkvee en voederwaarden van voedingsmiddelen, die waarschijnlijk begin 2022 gepubliceerd worden. De CDM adviseert om na die publicatie een aanvullende update van de nu geadviseerde excretienormen uit te voeren, die dan meegenomen kan worden bij de actualisering per 1 januari 2023.
De door de CDM voorgestelde nieuwe excretieforfaits van fosfaat voor melkkoeien blijken onverwacht grote consequenties te hebben. Vooral bedrijven met een hoge productie per koe zouden binnen de hoeveelheid beschikbare fosfaatrechten meer dieren kunnen houden. Volgens de CDM is het netto resultaat dat met mest van melkvee naar verwachting 3,6 miljoen kilo fosfaat per jaar extra geproduceerd kan worden.
De totale stikstofexcretie door melkvee zou daarbij met ongeveer 13 tot 14 miljoen kilo per jaar toenemen. De druk op bijstelling van het fosfaatrechtenstelsel zal er verder door toenemen, stelt het CDM. De deskundigen adviseren in dat kader aan de minister om een dierrechtenstelsel in plaats van een fosfaatrechtenstel te overwegen.
Ten aanzien van de biologische melkveehouderij ziet de CDM geen noodzaak meer om deze sector wat betreft de excretieforfaits anders te behandelen dan de gangbare melkveehouderij. Daar wilde de minister bij de eerste actualisatie van de excretieforfaits gevolg aan geven. Haar streven was om dat per 1 januari 2022 te doen, maar dat is niet gelukt.