Micro-organismen in de mest van biggenopfokstal remmen ammoniakvorming

De uitstoot van ammoniak en geur vanuit varkensstallen kan leiden tot overlast voor de omgeving. In de proeftuin ‘Beperken emissie ammoniak’ van Mineral Valley Twente is een proef uitgevoerd waarbij is gekeken naar de mogelijkheden voor reductie van deze emissies. Dat gebeurde via het toepassen van een vernevelingssysteem dat regeneratieve micro-organismen in de mest van een biggenopfokstal brengt.

In een biggenopfokstal van een bedrijf in Twente is in een proefopstelling het behandelplan van 'Bij de Oorsprong' uit Dalfsen toegepast. Het idee is dat de regeneratieve micro-organismen een fermentatieproces in de mest in gang zetten waarbij de vorming van ammoniak wordt geremd.


In de proef zijn in drie identieke afdelingen 6 keer 24-uurs metingen uitgevoerd. Daarnaast is er via sensoren continu gemeten. De eerste afdeling was uitgerust met alleen een watervernevelingssysteem, de tweede met een toepassing van het systeem van 'Bij de Oorsprong' en de derde afdeling betrof een controleafdeling zonder verneveling. Er vonden metingen plaats van de concentratie ammoniak, fijnstof en CO2 en ook de temperatuur en relatieve vochtigheid werden gemeten.


De resultaten van de metingen zijn door ingenieursbureau Tauw geanalyseerd. Er werd een vermindering van de ammoniakemissie gevonden van 15% bij het systeem van 'Bij de Oorsprong'. De continuregistraties gedurende 11 maanden wijzen op een reductie van 30% voor de uitstoot van ammoniak bij verneveling met de regeneratieve micro-organismen gecombineerd met het toepassen van koolstof in de mestkelder.

Bron: Mineral Valley Twente, december 2021
Publicatie: 24-12-2021