Visvoer maken uit methaan
Methanotrofen zijn bacteriën die methaan (CH4) als bron voor koolstof en energie gebruiken. In een bioreactor vormen deze bacteriën uit het methaan, zuurstof en nutriënten een eiwitrijke biomassa die kan worden gebruikt als visvoer.
Het principe van eiwit produceren met methanotrofen is al langer bekend en wordt ook al toegepast, maar dan voor de productie van zogenaamde single cell proteins (deze worden o.a. als voedingssupplement gebruikt).
Op basis van een technologie die minder stroom verbruikt is in een aantal scenario’s berekend dat de kostprijs voor de productie van eiwitrijk vismeel een stuk lager ligt dan die van het huidige visvoer. Deze berekende kostprijs is nog een stuk te verlagen door technologische innovaties en door slim gebruik te maken van restwarmte die in het proces ontstaat.
De onderzoekers zijn hierbij o.a. uitgegaan van methaan dat ontsnapt uit vuilstortplaatsen, maar de bron van het methaan is niet van belang voor de werking.
Naast dit economische voordeel benoemen de onderzoekers er nog twee. Het eerste is natuurlijk dat het methaan niet ontsnapt naar de lucht als broeikasgas maar wordt opgewaardeerd tot hoogwaardig eiwit. Het tweede is dat het overgrote deel van het vismeel nu uit de zeeën wordt gevangen. En dat is dan niet meer nodig.
Een kort filmpje is te zien op YouTube en een persbericht via deze link, beiden in het Engels.