Vrijspraak, taakstraffen en 1,1 miljoen euro boete voor fraude met digestaatafzet

De rechtbank Amsterdam heeft in een omvangrijke milieufraudezaak ruim 1,1 miljoen euro aan geldboetes en taakstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd aan tien bedrijven en hun directeuren. Een van de verdachten is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een beroepsverbod van 2 jaar. Van de 19 bedrijven en personen die terechtstonden, zijn er 8 volledig vrijgesproken van alle verdenkingen. 

De strafzaak draaide om de handel en export van digestaat. Tien bedrijven en negen personen werden er door het Openbaar Ministerie onder meer van verdacht dat zij jarenlang de digestaat illegaal als mest hebben verhandeld, geëxporteerd of over het land hebben uitgereden.  De rechtbank oordeelt ten aanzien van een aantal beschuldigingen dat de verdachten moeten worden vrijgesproken.


Het gaat onder meer om de verdenking dat verdachten een criminele organisatie vormden. Hiervoor ziet de rechtbank onvoldoende bewijs. Een ander deel van de vrijspraken volgt uit het feit dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar het product dat vervoerd werd. Ook is onduidelijk gebleven of de export van het digestaat naar Duitsland inderdaad illegaal was.


Een aantal andere verdachten heeft zich er wel schuldig aan gemaakt digestaat dat geen dierlijke meststoffen bevatte als mest te verhandelen en te gebruiken als meststof. Zij gebruikten een vaste werkwijze en omzeilden met valse papieren bewust de regelgeving. Op die manier werden vele tonnen digestaat illegaal verhandeld. Hiermee verdienden of bespaarden zij veel geld.


Naast de taakstraffen en in één geval een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden, wordt het geld dat de betrokkenen met hun illegale handel verdienden of bespaarden, hen ontnomen. 

Bron: Rechtbank Amsterdam, 06/12/2021
Publicatie: 17-12-2021