Verwerken van varkensmest kost zeker 19 euro per kuub
De kostprijzen zijn berekend op basis van prijsniveaus voor 2021, inclusief kosten voor afschrijving, onderhoud, personeel, afzet van mestproducten, chemieverbruik, elektriciteitsverbruik en energieverbruik voor hygiënisatie. De kostprijs voor scheiding van varkensdrijfmest in een exportwaardige dikke fractie en dunne fractie is berekend op 19 euro per ton bij afzet van dunne fractie binnen 50 kilometer. Wanneer de dunne fractie over meer dan 150 kilometer afgezet moet worden lopen de kosten op tor 23 euro per ton
Voor scheiding van mest tot een dikke fractie en een mineralenconcentraat is de kostprijs berekend op 20 euro per ton drijfmest. Opwerking van dunne fractie tot een stikstof en kaliumrijk concentraat geeft daarmee een financieel voordeel ten opzichte van een onbewerkte afzet van dunne fractie, tenzij de dunne fractie op relatief korte afstand van de verwerkingsinstallatie afgezet kan worden.
De kostprijs voor verwerking van digestaat na vergisting van varkensmest is berekend op 21,50 per ton digestaat. Er kon geen kostprijs per ton mest worden berekend omdat daarbij ook het rendement van de biogasinstallatie een bepalende factor is en daarvan zijn de kosten niet in beeld is gebracht.
Bij hoogwaardige mestverwerking, waaronder productie van een mineralenconcentraat, bestaat het poorttarief voor circa 50% uit operationele en afschrijvingskosten. Hierdoor kan het poorttarief niet of maar beperkt mee dalen bij een dalend mestaanbod op de markt. Op dit moment wordt het aanbod van mest aan verwerkers gestuurd door de mestverwerkingsplicht, die is gekoppeld aan het fosfaatoverschot.
Bij een dalend fosfaatoverschot zal het mestaanbod aan verwerkende bedrijven dalen, omdat mestverwerking niet kan concurreren met directe afzet van drijfmest op de binnenlandse markt. Bij een verdere uitwerking van plannen voor verplichte verwerking van alle mest in Nederland, moet daarom ook aandacht zijn voor de financiële haalbaarheid van deze plannen, bijvoorbeeld door ook andere maatschappelijke voordelen van mestverwerking financieel te belonen.
Meer informatie is te vinden in het rapport 'Evaluatie van verwerkingsinstallaties voor mest en co-vergiste mest'.