Fosfaatvrijstelling van 50% bepleit voor organische stofrijke meststoffen

Aan het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn moet een fosfaatvrijstelling van 50% worden toegevoegd voor organische stofrijke producten om zo voor boeren het verlies aan fosfaatgebruiksruimte te compenseren die ontstaat door de invoering van de gecombineerde fosfaatindicator. Dat vragen CDA, ChristenUnie en BoerBurgerBeweging in een motie die op dinsdag 7 december werd aangenomen in de Tweede Kamer.

De indieners van de motie wijzen er op dat in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn is afgesproken er een nieuwe gecombineerde fosfaatindicator zou worden ingevoerd voor het vaststellen van de fosfaattoestand van de bodem. Daarbij werd toen afgesproken dat de invoering van de gecombineerde fosfaatindicator neutraal plaats zou moeten vinden ten aanzien van de gebruiksruimte voor fosfaat.


CDA, ChristenUnie en BoerBurgerBeweging stellen vast dat voor bouwland op klei de invoer van de gecombineerde fosfaatindicator op sommige akkerbouwbedrijven leidt tot vermindering van de fosfaatgebruiksruimte tot wel 20%. Daarmee worden de mogelijkheden voor deze bedrijven om organische stofrijke meststoffen te gebruiken kleiner. Voor het behoud van de bodemvruchtbaarheid is dat ongewenst.


Voor 2021 heeft minister Schouten van LNV een overgangsregeling vastgesteld waarbij ook de oude fosfaatindicator kon worden gebruikt. De drie partijen zien echter dat deze regeling niet is doorgetrokken in het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Daarom vragen zij de regering om aan het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn een fosfaatvrijstelling van 50% toe te voegen voor organische stofrijke producten om zo het verlies aan fosfaatgebruiksruimte door de invoering van de gecombineerde fosfaatindicator te compenseren.

Bron: Tweede Kamer, 07/12/2021
Publicatie: 08-12-2021