Pomp-en-meng-unit maakt dikke fractie geschikt om bovengronds uit te rijden
De dikke fractie wordt via een vijzel in een mengbak gestort. Deze mengbak heeft één grove vijzel met twee bladen die tegen elkaar in draaien. Het materiaal kan dus zowel naar het midden worden gedraaid als wel uit elkaar getrokken. Boven de mengbak is een stroverdeler geplaatst waar een groot pak stro in past. Hoogtesensoren bepalen de dikte van het mengsel in de mengbak om de hoeveelheid stro te minimaliseren.
Een molpomp transporteert het mengsel naar de opslag. Daarmee wordt ook de lucht uit het mengsel geperst. Doordat de mest via een ondergrondse pijp wordt getransporteerd kan de opslag ook vrij simpel worden afgedekt met folie of dekzeil. Een optie is nog het toevoegen van hulpstoffen om een conserveringsproces op gang te brengen. Een dergelijk proces vereist luchtdichte opslag in verband met anaerobe fermentatie. Het toevoegen van deze middelen gebeurt automatisch.
Door de speciale mengtechniek van stro met feces en de gesloten opslag wordt geprobeerd de emissie van ammoniak en methaan tijdens de opslag te beperken en een interessant mestproduct op te leveren voor akkerbouwers of melkveehouder die zich richten op natuurinclusieve landbouw. Als alternatief voor stro kan de dikke fractie ook gemengd worden met andere organische reststromen zoals bijvoorbeeld riet of bermmaaisel.