Budgetclaim van 12 miljard euro in openstellingsronde 2021 voor SDE++
Er werd voor 6,1 miljard euro ingediend voor projecten voor CO2-afvang en -opslag en voor 2,2 miljard euro voor zonnepanelen. Er is dit jaar daarnaast belangstelling voor nieuwe technieken, zoals geavanceerde hernieuwbare brandstoffen en CO2-afvang en gebruik. Door de budgetuitputting komt een aantal duurdere technieken mogelijk niet in aanmerking voor subsidie. Dit zijn aanvragen die in een latere fase zijn ingediend.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling uitvoert, beoordeelt op dit moment de ingediende aanvragen. Om het budget toe te kennen, baseert de uitvoeringsorganisatie zich op het moment van indienen en daarnaast op de laagste subsidie-intensiteit. Projecten die per ton reductie in CO2-emissie het minste subsidie vergen komen het eerst voor steun in aanmerking. Daarnaast wordt getoetst of de projecten technisch, financieel en economisch haalbaar zijn.
In de miljoenennota 2022 staat dat de SDE++-regeling in 2022 en 2023 stapsgewijs aangepast wordt. In 2022 zal er meer budget komen voor de regeling. Ook het plafond van CO2-afvang en -opslag wordt verhoogd.