Gevolgen Brexit voor export van organische meststoffen naar het Verenigd Koninkrijk

Op 29 maart zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, met of zonder deal, ervan uitgaande dat er geen uitstel zal plaatsvinden. Dit heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die hier naartoe exporteren. Ongeacht of er een deal of no deal komt blijft de EU-regelgeving leidend waardoor exportbepalingen van kracht zullen gaan worden.

De Britse overheid heeft een website ingericht met een handleiding voor bedrijven die dieren of dierlijke producten importeren. Dierlijke mest en digestaat worden hier onder ABP-2 (dierlijke bijproducten categorie 2) geschaard. Men geeft in deze handleiding aan dat ‘het onwaarschijnlijk is dat deze producten geïmporteerd kunnen blijven worden’.
Dit betekent dat we ervan kunnen uitgaan dat export naar het V.K. van organische meststoffen of bodemverbeteraars in ieder geval beperkt wordt, en mogelijk wordt het onmogelijk.

Het is belangrijk het onderscheid te maken tussen exporteisen vanuit de Europese Unie en importeisen in een derde land. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU wordt dus een nieuw derde land.

Exporteisen vanuit Eu-regelgeving
Alleen meststoffen bestaande uit mest (inclusief digestaat, of compost met alleen dierlijke mest als ingrediënt) kunnen worden geëxporteerd wanneer ze gehygiëniseerd zijn door te verhitten op minimaal 70ºC gedurende minimaal 60 minuten, zoals in de EU-verordening 142/2011 is beschreven. In de praktijk wordt in een aantal gevallen een equivalente behandelingssmethode (bijvoorbeeld een lagere temperatuur en een langere duur) gehanteerd. In een aantal landen wordt deze afwijkende methode van hygiënisatie niet geaccepteerd. Ook voor het V.K. is hier nog niets over duidelijk, en dus nog niet toegestaan.
Het is überhaupt niet meer mogelijk om organische meststoffen met verwerkte dierlijke eiwitten en of vleesbeendermeel te exporteren naar het V.K. (ten gevolge van bepalingen in bijlage IV van hoofdstuk V deel E van de Europese Verordening 999/2001)

Daarnaast, en in het algemeen geldt dat organische meststoffen en bodemverbeteraars alleen geproduceerd en/of opgeslagen mogen worden in bedrijven die erkend zijn op basis van de EU-verordening 1069/2009.

Importeisen V.K.
Zoals hierboven duidelijk is geworden, heeft het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog geen heldere kaders voor import van organische meststoffen of bodemverbeteraars opgesteld, en lijkt het wellicht onmogelijk om er na de Brexit naartoe te exporteren.
Het is daarom ook (nog) niet mogelijk te werken aan een (bindend of verzoeks-) exportcertificaat.

Het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) heeft de best mogelijke zorg besteed aan dit artikel, maar is in geen gevallen aansprakelijk voor gevolgen die hieruit kunnen voortkomen.

Gevolgen Brexit voor export van organische meststoffen naar het Verenigd Koninkrijk
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 28-02-2019