VMA is al voorbereid op digitale mestbon
De komst van de elektronische mestbon grijpt VMA aan om alle elektronica in het monsterkabinet te vervangen. Bij het ontwerp van het nieuwe systeem heeft VMA bewust gekozen voor de meest fraudebestendige oplossing die mogelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe elektronische apparatuur die aan alle moderne beveiligingseisen voldoet. Onderdeel van het nieuwe systeem is dat zowel de leverancier als de afnemer binnen enkele dagen de vrachten elektronisch moet bevestigen. Op die manier worden alle stappen bij het verplaatsen van mest dubbel vastgelegd.
VMA heeft een systeem gebouwd dat ook door kan als er ergens geen verbinding is. “Wij werken met een database in de boordcomputer waarin zoveel mogelijk gegevens, zoals relatienummers van leveranciers en klanten, zijn vastgelegd. We kunnen dus altijd de juiste gegevens aan een klant koppelen. Ook al ligt een systeem eruit, dan nog kan de chauffeur doorgaan. Zodra er weer verbinding is, worden die gegevens dan uitgewisseld.” VMA werkt bewust met een eigen database om te voorkomen dat chauffeurs bijvoorbeeld midden in de nacht stil komen te staan als er een server onbereikbaar is.
Hoewel de apparatuur komende seizoen nog uitgebreid moet worden getest, zullen klanten nu al moeten beslissen of ze willen investeren in deze systemen, waarschuwt Van Vlastuin. “Er draaien ongeveer 2000 VMA-systemen en die zullen bijna allemaal volgend najaar moeten worden vervangen. Dat betekent in de huidige markt dat we nu de bestelling voor de onderdelen moeten plaatsen, anders weten we zeker dat we ze komend najaar nog niet hebben.
Bij de nieuwe apparatuur stapt VMA over op een nieuwe gebruiksvorm. Bedrijven gaan daarbij betalen per monster dat is genomen. In ruil daarvoor hoeven bedrijven niet zelf te investeren in apparatuur en is er geen onderhoudsabonnement meer nodig. Voor deze vorm is gekozen om het systeem niet alleen betaalbaar, maar ook beheersbaar te houden, stelt Van Vlastuin. “We kunnen hiermee inspelen op de nieuwe mogelijkheden, waarbij we op afstand de software kunnen onderhouden en updaten." Welk bedrag bedrijven per monster moeten betalen, is nog niet precies bekend, maar voor grotere bedrijven met heel veel monsters per jaar zal het tarief onder de 3,50 euro per monster zal liggen.