'Techniek van een monomestvergister is enorm verbeterd'

De techniek van een monomestvergistingsinstallatie is in de afgelopen jaren enorm verbeterd, stelt DLV Advies. Door de ononderbroken energieproductie is de investering binnen 6 tot 7 jaar terug te verdienen, stelt de adviesorganisatie. In de huidige energiemarkt is de vergister zelfs al rendabel zonder SDE++ -subsidie, al geeft dat geen zekerheid voor de toekomst.

Bij monomestvergisting wordt dagverse drijfmest vergist bij 40 graden Celsius in een gesloten proces. Het biogas dat ontstaat wordt via een wkk omgezet in elektriciteit of wordt opgewerkt tot groen gas dat in principe op het aardgasnet kan worden afgezet. Het digestaat wordt gedurende 28 dagen afgekoeld in de navergister. In deze na-opslag wordt nog een kleine hoeveelheid biogas gewonnen.


De uiteindelijke investering hangt, naast de capaciteit van de installatie, voor een groot deel af van de bedrijfsspecifieke situatie. Daarbij speelt de aanwezigheid en de capaciteit van nutsvoorzieningen die de overtollige groene energie kunnen afnemen ook een grote rol. Er zijn eenvoudige systemen beschikbaar vanaf circa 120.000 euro en grotere installaties zijn er vanaf 850.000 euro.


Voor monomestvergisting op bedrijfsniveau is een bepaalde schaalgrootte noodzakelijk. Bij bedrijven met minder dan 400 koeien of 12.000 vleesvarkens wordt meestal een wkk geïnstalleerd. Zij produceren groene stroom en hergebruiken de warmte in een gras- of mest-drooginstallatie of een mineralenscheider.


Bedrijven met een grotere omvang lenen zich meer voor de productie van groen gas. Het rendement bij de productie van groen gas is beter, daarom kan het voor bedrijven interessant zijn om binnen een samenwerkingsverband te bezien of biogas tot groen gas opgewerkt kan worden.

Bron: DLV Advies, 18/11/2021
Publicatie: 18-11-2021