De Hoeve ziet kansen voor het verder optimaliseren van de mestverwerking
De Hoeve verwijdert de mest zo snel mogelijk uit de stal en wint er biogas uit via een monovergister. De verblijftijd van de mest in de vergister is 12 dagen. Dagelijks levert de vergister 550 kilowatt elektriciteit en 1.350 kilowatt in de vorm van warmte. De energie die wordt geproduceerd kan worden benut om de zeugenstal van het bedrijf te verwarmen.
Voor het scheiden van de digestaat gebruikt het bedrijf een schroefpers, zonder gebruik van toevoegmiddelen. Met inzet van een voorvergister wordt het digestaat verhit waardoor de rulle, fosfaatrijke fractie rechtstreeks geëxporteerd kan worden. In de dunne fractie zit vooral kali en stikstof. Dat product wordt tot dusver afgezet aan aardappeltelers tegen een tarief van 9 euro per ton. Er zijn echter plannen om het concentraat verder te bewerken.
Het is de bedoeling om de dunne fractie na mestscheiding nog verder te ontwateren via membraanfiltratie. Daarna is 60% van het volume schoon water met een kleine hoeveelheid zouten. Vervolgens kunnen de resterende, zwevende deeltjes uit de vloeistof worden verwijderd om een proces van omgekeerde osmose toe te kunnen passen. Na de omgekeerde osmose resteert onder meer een kalirijke vloeistof. Daar zijn naar verwachting betere afzetmogelijkheden voor.