ILVO onderzoekt of stikstof uit veehouderijstal circulair verwerkt kan worden
Er zijn aanwijzingen dat de stikstofdeeltjes in het spuiwater ook als een groeimedium voor nuttige bacteriën zouden kunnen dienen in een gecontroleerd fermentatieproces. Het resultaat is dan een microbiële biomassa die vervolgens in aanmerking komt voor hoogwaardige toepassingen. Er is echter nog veel onderzoek nodig naar het technisch procedé.
De bacteriën hebben ook andere voedingsstoffen nodig bij de fermentatie. De vraag is welke goedkope reststromen uit de voedings- of chemische industrie hiervoor geschikt zijn. Ook moet duidelijk worden hoeveel extra verwerking en energie er nodig is om tot een bruikbare biomassa te komen en welke hordes een potentiële verwerker moet nemen om het in een eindproduct toe te mogen passen.
ILVO ziet twee toepassingsmogelijkheden voor de biomassa die na fermentatie resteert. Er wordt gedacht aan traag werkende, organische meststoffen die het organische stofgehalte in de bodem helpen verhogen. Een andere mogelijke toepassing is als eiwitbron in voeders voor varkens, pluimvee en rundvee.