Kovemi wil naast mestkorrels ook groene energie gaan produceren

Kovemi verwerkt in het Brabantse Asten de droge fractie van varkensmest tot mestkorrels. Sinds 2017 wordt de dunne fractie zo veel mogelijk verwerkt tot loosbaar water door een biologisch proces met nitrificatie en denitrificatie, plus ultrafiltratie toe te passen. Het bedrijf speelt met het plan om voorfagaand aan de verwerking ook groen gas uit drijfmest te gaan winnen via monovergisting.

De aanvoer van de drijfmest doet Kovemi in eigen beheer. Op jaarbasis wordt 80.000 ton mest aangevoerd. Dit is voornamelijk varkensmest en deels mest van rosékalveren. De kalvermest is van meerwaarde om stevige mestpellets te kunnen persen. De directe proceskosten voor de verwerking van de mest liggen nu rond 11 euro per ton


Jaarlijks produceert het bedrijf tussen de 4.000 en 5.000 ton mestkorrels. Deze worden vooral afgezet in Frankrijk, maar het bedrijf heeft ook afnemers in Cambodja en Vietnam. Een ton mestkorrels bevat 50 kilo fosfaat, 25 kilo stikstof en 20 kilo kali. Kovemi voegt op verzoek van afnemers desgewenst extra kali toe aan de korrels. De opbrengstprijs ligt rond de 70 euro per ton, maar de prijs schommelt.


Kovemi overweegt om in de toekomst voorafgaand aan de bewerking van de mest er groen gas uit te winnen via monovergisting. Het groen gas zou kunnen worden geleverd aan glastuinbouwbedrijven bij Someren. De warmte die bij de vergisting vrijkomt is te benutten voor het drogen van het digestaat. Nu wordt aardgas gebruikt om mest te drogen. Daarbij worden wel warmtewisselaars ingezet om de energiebehoefte te beperken.

Bron: Boerderij, 07/11/2021
Publicatie: 09-11-2021