Heeft u een innovatie om ammoniak bij het aanwenden te verminderen?

Er is onlangs een groot onderzoeksprogramma gestart om de ammoniakemissie bij het aanwenden van mest te halveren. Het project is in opdracht van het ministerie van LNV en wordt uitgevoerd door Wageningen UR, in samenwerking met o.a. loonwerkers, machinefabrikanten en landbouwers. Heeft u een innovatie, dan nodigt men u uit om dit aan hen kenbaar te maken. Met de informatie wordt vertrouwelijk omgegaan.
Van de ammoniakemissie uit de landbouw is 87% afkomstig uit mest, en hiervan komt zo’n 40% vrij bij het uitrijden van de mest op het land. Het project is erop gericht deze emissie via nieuwe technieken te halveren. Dit doet men door kansrijke innovaties wetenschappelijk te beoordelen, de ontwikkeling van bedrijven te ondersteunen en door bij te dragen aan een brede toepassing in de praktijk, bijvoorbeeld via demonstraties en voorlichting. Daarom wordt samenwerking gezocht met loonwerkers, machinebouwers, bedrijfsadviseurs, landbouworganisaties e.d. 

Informatie-uitvraag
Als u zelf een innovatie heeft (in verschillend stadium van praktijkrijpheid) dan komen de onderzoekers graag met u in contact. Het kan hierbij gaan om verschillende oplossingsrichtingen:

  • betere apparatuur om mest in de grond te brengen;
  • beter management van mestaanwending, bijvoorbeeld weersafhankelijk aanwenden;
  • veranderen van de mestsamenstelling (aanzuren, verdunnen, toevoegmiddelen e.d.);
  • andere oplossingsrichtingen

Elk idee dat leeft in de praktijk wordt serieus onderzocht. Dit begint met een eerste beoordeling op kansrijkheid. Uw inbreng zal vertrouwelijk worden behandeld en alleen worden gedeeld met diegenen die de eerste beoordeling op zich nemen.

Als u hieraan wilt meedoen kunt u het bijgevoegde formulier invullen en opsturen naar innovatiemestaanwending@wur.nl . Ook voor vragen kunt u terecht bij dit e-mail adres.
Deze oproep zal in verschillende rondes plaatsvinden. Om aan de eerste ronde mee te kunnen doen dient het formulier uiterlijk op 5 november ingediend te zijn. Het project loopt tot eind 2024.


Heeft u een innovatie om ammoniak bij het aanwenden te verminderen?
Auteur: Jan Roefs
Bron: Wageningen UR
Publicatie: 22-10-2021