LTO: '7e Actieprogramma komt niet door agrarische praktijktoets'

Het concept 7e actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn grijpt te sterk in op de bedrijfsvoering van boeren en tuinders en heeft vergaande gevolgen voor hun inkomen. Er is weinig draagvlak voor de maatregelen die generiek moeten gaan gelden voor heel Nederland, zoals verplicht iedere 3 jaar een rustgewas te telen en bufferstroken van minimaal 2 meter.Dat stelt LTO Nederland in de reactie bij de consultatie van de voorstellen voor het actieprogramma van minister Schouten van LNV. 

De reactie van LTO Nederland is tot stand gekomen na intensief overleg met de betrokken vakgroepen, sectororganisaties en regionale LTO-organisaties. LTO vroeg leden om de impact van het 7e actieprogramma op het eigen bedrijf kenbaar te maken richting LNV. Daarvan zijn honderden reacties ook met LTO zijn gedeeld. Ook de rest van de samenleving is betrokken: de animatie waarmee LTO Nederland opriep te reageren werd door circa 150.000 mensen op social media kanalen bekeken.


LTO pleit voor een omslag in het denken bij de overheid: van mestbeleid naar bodembeheer. De afgelopen jaren zijn daar geregeld bouwstenen en initiatieven voor aangedragen. Bijvoorbeeld het 10-puntenplan, waarbij maatwerk om de waterkwaliteitsdoelen te halen vooropstaat. Dat dit soort initiatieven niet zijn meegenomen in het actieprogramma noemt LTO Nederland een gemiste kans.


LTO Nederland vraagt het ministerie van LNV ook om de reacties op de consultatie openbaar te maken zodat zichtbaar wordt hoe groot de problematiek zou zijn. De huidige werkwijze, waarbij reacties moeten worden ingediend via email, past volgens LTO niet bij openbaar en transparant bestuur.

Bron: LTO Nederland, 18/10/2021
Publicatie: 19-10-2021