'Wegvallen derogatie heeft grote impact op de mestmarkt'

Naar verwachting zal het wegvallen van de mogelijkheid tot derogatie grote gevolgen hebben voor de mestmarkt in Nederland. De mestverwerkingscapaciteit en exportmogelijkheden op korte termijn zullen onvoldoende zijn om het gehele mestoverschot te kunnen plaatsen. Het gebruik van kunstmest in de Nederlandse landbouw zou bovendien fors gaan toenemen. Dat schrijft minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van D66.

De nationale plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest zal door het wegvallen van de derogatie afnemen. Hierdoor zal de druk op de mestmarkt gaan toenemen, waarbij de inschatting is dat de voorkeur van akkerbouwers eerder uit zal gaan naar rundveemest, onder meer omdat deze mest meer organische stof bevat. Dit heeft tot gevolg dat de afzet van varkensmest naar de akkerbouw moeilijker wordt, hetgeen de mestafzetkosten in de varkenshouderij kan doen toenemen.


De afzet van mest buiten Nederland zal moeten toenemen. Momenteel vindt al veel export plaats naar met name Duitsland, België en Frankrijk. Het is met name de vaste fractie van mest na mestscheiding die wordt geëxporteerd, dit is de fosfaatrijke fractie. Bij het wegvallen van de derogatie zal ook de stikstofrijke fractie buiten de Nederlandse landbouw afgezet moeten worden. Deze afzet gaan plaatsvinden op grotere afstand. Het zal tijd vergen om deze mest op andere markten te kunnen gaan plaatsen.


Om de kostprijs voor mesttransport in de hand te houden zal mestbewerking noodzakelijk zijn. Ook zal verbranding van mest, of biologische zuivering van mest, waarbij stikstof wordt omgezet naar stikstofgas belangrijker worden. Een andere route is het inzetten op verwerking van dierlijke mest tot kunstmestvervangers. De verwachting is dat, als de Europese Commissie daar ruimte voor biedt, deze verwerking van mest zal gaan toenemen, waarbij de inschatting is dat er momenteel onvoldoende capaciteit in Nederland is om het overschot volledig te kunnen gaan verwerken.


Relevant is dat in de afgelopen periode regelingen zijn opengesteld waardoor de mestproductie in Nederland in de komende jaren zal afnemen. Op langere termijn zullen deze regelingen naar verwachting de productie van dierlijke mest beperken, waardoor de druk op de mestmarkt op landelijk niveau, wanneer de derogatie weg zou vallen, weer wat zal afnemen. Voor individuele veehouders zal de plaatsingsruimte echter hoe dan ook afnemen bij geen derogatie.

Bron: Ministerie van LNV, 15/10/2021
Publicatie: 19-10-2021