Zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn moet eind 2021 afgerond zijn
Tot maandag 18 oktober liep er een publieke consultatie over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Gelijktijdig wordt overleg gevoerd met sectorpartijen en ketenpartijen over de voorgenomen maatregelen in het ontwerp van het actieprogramma. Hierbij wordt verkend of er alternatieve maatregelen met minder economische impact op de sector, maar gelijkblijvend of groter effect op de waterkwaliteit, mogelijk zijn.
Er loopt ook nog een verkennende analyse naar mogelijke aanvullende maatregelen om doelen voor oppervlaktewaterkwaliteit onder de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water in zicht te krijgen. Begin november worden daar de uitkomsten van verwacht. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenhang gezocht met de structurele aanpak stikstof.
Verder wordt medio november een advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage verwacht. Parallel wordt overleg gevoerd met de Europese Commissie over het ontwerp van het actieprogramma en over een derogatie om extra mest te mogen uitrijden ook na 2021. De uitkomsten van deze trajecten zullen, gezamenlijk met de uitkomsten van de publieke consultatie en het overleg met sectorpartijen, samen moeten leiden tot een definitief actieprogramma.
Schouten vindt het ook belangrijk dat het Nationaal Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn dusdanig op elkaar zijn afgestemd dat de regels uit beiden goed overeenkomen en dat het Nationaal Strategisch Plan de vrijwillige gebiedsgerichte aanpak en de transitie naar duurzame bouwplannen uit het actieprogramma Nitraatrichtlijn ondersteunt. In de fase van 2023 tot en met 2027 wil de minister via het Strategisch Plan en de gebiedsgerichte aanpak van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer de stapsgewijze omslag van de sector faciliteren.