Inagro test stikstofstripper van Detricon

Op het terrein van  de Vlaamse onderzoek- en adviesorganisatie Inagro in Rumbeke staat naast een pocketvergister een unit met daarin de stikstofstripping scrubbing-installatie die is ontwikkeld door het bedrijf Detricon uit Merelbeke. De installatie bewerkt de dunne fractie van het digestaat van varkensmest, die in combinatie met oogst-restanten is vergist.

Het proces dat Detricon in de installatie toepast bestaat uit 2 stappen. In de eerste fase wordt de pH van het digestaat verhoogd, terwijl het tegelijkertijd wordt verwarmd tot 70 graden. Hierbij vervlugtigt de aanwezig ammoniakale stikstof in het digestaat. Het ammoniakgas wordt vervolgens door een scrubber geleid, waarbij met gebruik van salpeter- of zwavelzuur de ammoniak wordt gebonden in ammoniumnitraat of ammoniumsulfaat.


Bij gebruik van salpeterzuur resteert een vloeibare meststof met 15% stikstof, bij gebruik van zwavelzuur is het stikstofgehalte circa 8%. Verder blijft er een effluent over met 1,27 kilo minerale stikstof, 4 kilo kali en 0,76 kilo fosfaat per ton. Devloeibare meststoffen kunnen gedurende een lange tijd in opslag. De bemestingswaarde gaat daardoor niet achteruit.


De installatie die Detricon ontwikkelde is modulair opgebouwd en zodoende relatief makkelijk in te passen binnen in te passen bij een bedrijf dat mest vergist. De demo-installatie kan per uur 2 tot 4 kuub dunne fractie behandelen en kan tot 80% van de ammoniakale stikstof uit de dunne fractie van het digestaat te verwijderen. Het energiegebruik bedraagt 8,5 kilowattuur per kuub. De techniek is tevens geschikt als voorbewerking bij biologische mestverwerking.

Bron: Boerderij, 01/10/2021
Publicatie: 04-10-2021