Onderzoek: stikstofemissie omgeving Deventer gaat niet omhoog maar omlaag door komst mestverwerker Fennenoord

Het internationale onderzoeksbureau Peutz heeft een studie verricht naar hoe de stikstofuitstoot verandert als het mestverwerkingsinitiatief Fennenoord gerealiseerd wordt. Wat blijkt: de stikstofemissie gaat niet omhoog maar juist naar beneden.
Fennenoord is in een discussie verwikkeld geraakt met de gemeente Deventer die het bestemmingsplan zodanig wil aanpassen dat de komst van het bedrijf niet meer mogelijk is. Om die reden heeft het bedrijf diverse onderzoeken laten verrichten, onder andere dus naar de gevolgen voor de stikstofuitstoot.
Uit deze studie blijkt dat de stikstofemissie in NOx-equivalenten daalt van 15.503 kg naar 1.308 of 5.284 kg NOx-eq. Het verschil zit in twee varianten die zijn doorgerekend, maar het betekent dus sowieso een grote reductie. De natuur in de uiterwaarden van de IJssel, maar ook op handen zijnde bouw- en ontwikkelingsprojecten in Deventer kunnen hiervan mogelijk profiteren.
In het rapport wordt ook gesteld dat toekomstige ontwikkelingen de winst nog aanzienlijk kunnen vergroten. 

Uit het onderzoek blijkt dus dat er geen sprake is van een verhoging van de milieubelasting maar juist een reductie ervan. Dit komt onder andere omdat warmtenetten worden gevoed met warmte uit de installatie. En deze bijdrage is dus fors groter dan mogelijke uitstoot die met bijvoorbeeld aan- of afvoer van meststoffen gepaard gaat.
Naast de stikstofwinst werd ook duidelijk dat er een forse winst is op de uitstoot van broeikasgassen.

Contactpersoon voor meer informatie is directeur Rob Korten. Hij is te bereiken op 0570-763764 of via info@fennenoord.nl

Onderzoek: stikstofemissie omgeving Deventer gaat niet omhoog maar omlaag door komst mestverwerker Fennenoord
Auteur: Jan Roefs
Bron: Fennenoord
Publicatie: 01-10-2021