Eerste ervaringen met ‘Total Circulair Farmconcept’ zijn goed

De eerste ervaringen van varkenshouder William Meulendijks uit Deurne met het ‘Total Circulair Farmconcept’ zijn goed. Het stalsysteem werd door enkele varkenshouders in samenwerking met stalinrichter Kamplan en Wageningen University & Research ontwikkeld. Er wordt in de stal al een reductie van ammoniakemissie gerealiseerd van circa 80%. Meulendijks heeft ook een traditionele varkensstal en in beide stallen wordt de emissie momenteel continu gemeten. Het streven is een emissiereductie van 85%.

In de mestkelder van de varkensstal staat continu een laag vloeistof. De feces en urine die door de metalen roosters vallen, worden zo goed mogelijk gescheiden en verdund, dat in de stallen nauwelijks ammoniak ontstaat. Zo gauw het ammoniakgehalte begint te stijgen, worden de kelders met een spoelbeurt schoongemaakt.


De verdunde drijfmest wordt vervolgens gescheiden in dunne en dikke fractie. De dikke fractie kan worden geëxporteerd. Door een biologisch proces wordt de dunne fractie ontdaan van ammoniak. Bij de vleesvarkensstal van Meulendijks staat een nieuwe aanbouw met twee enorme tanks van elk 300 m3. Het geurloze en bacterievrije water dat ontstaat na biologische zuivering, wordt opgeslagen in 2 buitentanks en dient weer als spoelvloeistof in de putten onder de varkens.


Binnenkort start een volgende fase in de ontwikkeling van het ‘Total Circulair Farmconcept’. Dan zal de emissie bij gebruik van het stalsysteem over een lange termijn worden gemeten om de uitstoot van ammoniak en methaan exact vast te stellen met het oog op vermelding in met een emissiefactor in de lijst voor de Regeling ammoniak en veehouderij.

Bron: Eindhovens Dagblad, 30/09/2021
Publicatie: 01-10-2021