JOZ brengt stikstofkraker Gazoo op de markt

Het bedrijf JOZ uit het Noord-Hollandse Westwoud heeft de stikstofkraker Gazoo ontwikkeld waarmee de dunne fractie van gescheiden rundermest kan worden behandeld. Volgens de onderneming kunnen melkveebedrijven daardoor de emissie van stikstof met 80% terugbrengen. Ook de emissie van methaan wordt omlaag gebracht.

Met stikstofkraker Gazoo reduceert een melkveebedrijf de uitstoot van stikstof in 2 stappen. Eerst wordt de ammoniak onttrokken uit de dunne fractie. Dit wordt gedaan door middel van verdamping en de toepassing van een base of warmte. Tijdens het verdampingsproces ontstaan ammoniak en restwater.


De ammoniak die tijdens het verdampingsproces is vrijgekomen, wordt opgevangen
in de stikstofkraker en bewerkt. Door het toevoegen van salpeterzuur aan de ammoniak ontstaat er kalkemonsalpeter. Dit kan als vloeibare meststof worden gebruikt.


Het restwater kan de veehouder uitrijden over het land of terugpompen naar de stal. Bij het terugpompen naar de stal dient het restwater over de roosters te worden gesproeid. Hiermee wordt de besmeurde oppervlakte van de roosters schoon gemaakt.


Door het restwater over de roosters te sproeien, is de emissie van ammoniak uit de stal lager. Er is een emissiereductie van 62% mogelijk bij een roostervloer ten opzichte van een traditionele melkveestal met een roostervloer met een emissiefactor van 13 kilogram ammoniak per jaar per dierplaats. Bij een dichte vloer wordt een emissiereductie behaald van 63%.

Bron: JOZ, september 2021
Publicatie: 29-09-2021