Wisselende effecten bij mestscheiden aan de bron
Om emissies in bedrijfsverband fors te reduceren is meer dan alleen scheiden nodig. Op het verlagen van methaanemissies hebben de technieken nauwelijks invloed. Bij twee technieken waarbij de feces direct uit de stal wordt verwijderd werd dit wel verwacht. Blijkbaar komt er toch nog relatief veel methaan uit de dunne (urinefractie) fractie in de kelder, mogelijk doordat zich vooral daarin de snel afbreekbare koolstof bevindt. Zo luiden de voorlopige resultaten van het project ‘Mestscheiden in bestaande melkveestallen’, gefinancierd door het ministerie van LNV, ZuivelNL en het bedrijfsleven.
“Het in oktober 2020 gestarte project op innovatiecentrum Dairy Campus richt zich op bronscheiding van feces en urine in de stal. Het eerste doel is om daarmee de emissies van ammoniak en broeikasgassen te beperken, zowel in de stal als bij opslag en na uitrijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat mestscheiding voor verschillende doelgroepen beter passende mestproducten oplevert.
Er worden drie scheidingstechnieken onderzocht op Dairy Campus: 1. Het koetoilet waarbij de opgevangen urine buiten de stal wordt opgeslagen (presteert volgens verwachting), 2. een vloer met doorlatende (via gaten) rubberen tegels gelegd op de roostervloer (combinatie van maatregelen) en 3. een rubberen vloer met gootjes en daarin gaten voor urineafvoer, ook gelegd op de roostervloer (onvoldoende perspectief).
Voor details kijk hier.