Boete voor onjuiste hoeveelheid mest op handelsdocumenten is gegrond
In september 2018 had het bedrijf drie exporten van mest uit te voeren door een transportbedrijf aangemeld in het digitale systeem. De toezichthouders van de NVWA bevonden zich die datum bij het bedrijf en zagen dat daar een vrachtwagen werd gevuld met twee loaderscheppen mest en wegreed. Bij een latere controle van deze vrachtwagen bleek er meer mest in te zitten dan dat de toezichthouders bij geladen hadden zien worden, namelijk een halve vracht van 18 ton.
De chauffeur verklaarde dat hij de taak na de eerste vracht had overgenomen van zijn vader, dat hij problemen had bij het lossen van de tweede vracht in België en dat hij daarom maar half had gelost en weer half vol terug was gereden naar Nederland. Later verklaarde hij de tweede vracht wel volledig in België te hebben gelost, toen is teruggereden en bij een landbouwbedrijf mest heeft geladen voordat hij de wagen met 2 loaderscheppen verder liet vullen.
De toezichthouders hebben de documenten en track en trace-gegevens van alle drie de vrachten naar België opgevraagd en nader onderzoek ingesteld. Daarbij constateerden zij dat op het handelsdocument van de eerste vracht een geschat gewicht stond van 36.000 ton terwijl dit na weging in België 23.930 kilo bleek te zijn en dat ook op het handelsdocument van de derde vracht een onjuist gewicht stond, namelijk 36 ton in plaats van 18.020 kilo.
Het bedrijf dat de bote aanvecht stelt dat het exacte gewicht van de vrachten pas op de plaats van bestemming in België is bepaald en dat het dus onmogelijk was om het exacte gewicht op het handelsdocument te zetten. Daarnaast moet het handelsdocument wel volledig worden ingevuld en moet het gewicht dus wel worden ingevuld. Het is volgens de ondernemer niet mogelijk om het correcte gewicht in te vullen en daarom zou er geen boete mogen worden opgelegd. Dat er door de transporteur verkeerde hoeveelheden zou niet mogen leiden tot een boete. De rechtbank vindt die bezwaren niet gegrond.
Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Rotterdam.