Techniek van N2 Applied levert nog tal vragen op

Bij de de techniek die het Noorse bedrijf N2 Applied heeft ontwikkeld om de dunne fractie van drijfmest of digestaat te verrijken zijn nog een aantal vragen te beantwoorden, alvorens de techniek breed in Nederland toegepast kan worden. Dat bleek bij de demonstratie van het systeem bij akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel.

De installatie van N2 Applied maakt het mogelijk om het percentage stikstof in de dunne fractie van koeien- of varkensmest te verdubbelen door de toevoeging van stikstofoxide. Daarbij onstaat een meststof waarin ook de pH omlaag is gebracht, waardoor er vanuit de meststof vrijwel geen  ammoniak meer vervluchtigt. De toe te voegen stikstofoxide wordt via een elektrisch proces uit de buitenlucht gewonnen.


Het opgewerkte product valt onder de huidige regelgeving in de categorie dierlijke mest. Welke rendement de bewerking die N2 Apllied toepast heeft moet nog duidelijk worden. Dat hangt af van de kosten van de installatie en de toegevoegde waarde die de veriijkte meststof heeft. De benutting van de stikstof bij bemesting wordt waarschijnlijk beter, waardoor extra kunstmest kan worden uitgespaard.


Daarnaast is er voor de gewenste toepassing in de akkerbouw een aanpassing van de wetgeving nodig die het mogelijk maakt om de verrijkte vloeibare organische meststof bovengronds te kunnen toedienen. Ook in veehouderij is bovengronds aanwenden in principe goedkoper dan de huidige gebruikte emissiearme uitrijdsystemen.


Bedrijven moeten verantwoorden dat zij zich aan de stikstofgebruiksnormen houden bij het bemesten van gewassen. Dat wordt binnen de huidige regels gecontroleerd op basis van aangevoerde mest en de gehalten aan nutriënten. Er zal bij verrijking van meststoffen op het bedrijf met stikstof die uit de lucht wordt gehaald, ook een vorm gevonden moeten worden waarmee kan worden verantwoord om welke hoeveelheid stikstof dat gaat.

Bron: Boerderij / AgriHolland, 01/09/2021
Publicatie: 03-09-2021