'Gevaren van mestgassen worden nog steeds onderschat'
Tussen 1980 en 2013 waren er ten minste 35 ernstige ongevallen met mestgassen. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 dodelijk, is gebleken uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van een aantal jaren geleden. Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad heeft het rapport nog niets van zijn actualiteit verloren.
Het grote risico bij gassen uit mest vormt waterstofsulfide. Dat gas is zwaarder dan lucht en kan daardoor in besloten ruimtes blijven hangen. Wanneer de concentratie oploopt tot 800 ppm, zoals in mestkelders kan gebeuren, dan overlijdt in de helft van de gevallen een mens binnen 2 minuten. Bij 1000 ppm kan zelfs één keer ademhalen al dodelijk zijn.
Het achterwege laten van veiligheidsmaatregelen komt volgens de Onderzoeksraad vooral door het ontbreken van kennis en daardoor onderschatting van de gevaren. Het merendeel van de ongelukken ontstaat doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte beademingsapparatuur. Bij ongelukken rond mestputten komt het ook nogal eens voor dat mensen een slachtoffer te hulp schieten en dan ook zelf in gevaar komen.
Meer informatie is te vinden op de website www.mestgassen.nl die AHA Leermiddelenbouwers heeft opgezet in opdracht van Colland, Cumela Nederland, CNV Vakmensen, FNV em HZC.