Sleepslangbemester van melkveebedrijf draait op zonne-energie

Maatschap Booijink in het het Friese Gersloot gebruikt een sleepslangbemester voor de bemesting van het grasland. Het bedrijf heeft een vaste pomp bij de mestput die op afstand door de trekkerchauffeur is te bedienen. Het bemesten van het land kan daardoor door één persoon worden gedaan. De mestpomp wordt daarbij aangedreven door een elektromotor van 110 kilowatt die gebruik maakt van de energie die wordt geproduceerd met de zonnepanelen op de melkveestal en de werktuigenloods. 

Mechanisatiebedrijf RosierGreidanus uit Winsum bouwde het sleepslangsysteem voor het Friese melkveebedrijf, dat 220 koeien melkt. Het bedrijf beschikt over een huiskavel van 80 hectare aan één blok waar de sleepslangbemester ingezet kan worden. Met een 8,7 meter brede bemester is ruim 20 hectare te bemesten, zonder de transportslang te hoeven verleggen. Plan is om ook nog een buizenstelsel in te graven om haspelwerk te besparen.


Onder de ligboxenstal ligt een mestopslag van 5.600 kuub. De vier mixkanalen zijn vanuit één mixergat, op de hoek van de stal, geheel leeg te zuigen. Daarom is een vaste opstelling mogelijk van mestpomp, elektromotor, opvoerpomp, afsluiters, flowmeters, transformatoren en aansturing.


Op de ligboxenstal en werktuigenloods liggen 1.600 zonnepanelen die jaarlijks 438.000 kilowattuur aan electriciteit kunnen leveren. De elektromotor van 110 kilowatt drijft een Cornell-mestpomp aan met een capaciteit van 370 kuub per uur. Naast een brede sloot bij de stal staat een waterpomp met elektromotor. Vanuit de trekker is het geheel te bedienen met software die RosierGreidanus importeerde uit Canada.


De hoeveelheid water en mest zijn via flowmeters nauwkeurig te bedienen. Het signaal tussen trekker en mestpomp loopt via het 4G-netwerk, met een simkaart in de trekker en een bij de pomp. Een radiosignaal dient als back-up. Het sleepslangensysteem kan al veel water aanwenden, maar het  bedrijf beschikt ook nog over een verrijdbare regenhaspel die via dezelfde transportslang elektrisch kan beregenen.

Bron: Nieuwe Oogst, 25/08/2021
Publicatie: 26-08-2021