Temperatuurvoelers in mestopslag voorkomen brand bij pluimveebedrijf

De familie Kieftenbeld in het Overijsselse Haarle is aan een brand ontsnapt omdat het bedrijf gebruik maakte van temperatuurvoelers in de mestopslag. Het bedrijf maakt gebruik van een Salomons mestdroogsysteem voor het drogen en hygiëniseren van de kippenmest uit de drie volièrestallen voor leghennen. Onlangs ging het alarm af omdat de temperatuur te hoog was opgelopen. Door direct de brandweer te hulp te roepen konden grote problemen worden voorkomen.

Op de betonvloer in de mestloods ligt om de 80 centimeter een geperforeerde buis van 9 centimeter doorsnee, over de gehele lengte van de schuur. De kippenmest komt er bovenop en wordt belucht via de buizen. De vochtige kippenmest gaat broeien; door de warmte komt de waterdamp vrij en droogt de mest.


In het proces wordt de temperatuur hoog genoeg om de mest te hygiëniseren zodat de pluimveemest in Duitsland of Frankrijk afgezet kan worden. De mest daardoor minimaal een uur op 70 graden worden gehouden, om de eventueel aanwezige ziektekiemen te doden. Temperatuursensoren in lange metalen voelers registreren hoe warm de mest is.


Dinsdag 10 augustus liep de temperatuur te hoog op en ging het alarm af. De voelers registreerden een temperatuur van 90 graden. De brandweer werd ingeschakeld en dat bleek een goede zet. Binnenin was de mest al 140 graden. De buizen van het systeem waren al gesmolten.


Het Salomons-mestdroogsysteem is sinds 2015 op de markt. Sinds drie jaar wordt de mestdrooginstallatie voorzien van eigen processors die via een app automatisch een alarmmelding kunnen versturen als de temperatuur te hoog oploopt.

Bron: Pluimveeweb, 20/08/2021
Publicatie: 20-08-2021