Schouten: 'Melkveesector moet stikstofuitstoot snel terugbrengen'

De melkveesector moet op korte termijn maatregelen treffen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van kwartaalrapportage 2018 inzake de fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest van het CBS.
De rapportage geeft voor de stikstof- en fosfaatexcretie een momentopname gebaseerd op de omvang van de rundveeveestapel op 1 januari 2019. Daarnaast geeft de monitor een prognose van de stikstof- en fosfaatexcretie over het kalenderjaar 2018 op basis van het gemiddelde aantal aanwezige dieren. Uit de prognose blijkt voor de fosfaatexcretie zowel een onderschrijding van de sectorale plafonds als van het nationale plafond.

Stikstofexcretie te hoog
Voor melkvee is de geprognosticeerde stikstofexcretie 4% boven het sectorale plafond. Uit de prognose blijkt ook een lichte overschrijding van het nationale stikstofplafond. De hogere stikstofexcretie in de melkveehouderij heeft onder meer te maken met het feit dat de hoeveelheid stikstof in het mengvoer de afgelopen 2 jaar nauwelijks is gedaald. Het stikstofgehalte in ruwvoer van 2018 was bovendien relatief hoog. Daarnaast is de voederbehoefte van melkkoeien de laatste jaren toegenomen, zonder dat er sprake is van een hogere vastlegging van stikstof per kilogram melk, zoals bij fosfor wel het geval is.

Afwijking mogelijk
In de zomer levert het CBS de definitieve totale fosfaat- en stikstofexcretie over 2018 op. Het CBS geeft in de rapportage aan dat de definitieve totale fosfaat- en stikstofexcretie nog enkele procenten kan afwijken van de prognose. Voor de specifieke sectoren kan de afwijking nog hoger of lager uitvallen. Voor een aantal variabelen is een schatting gebruikt, omdat de definitieve gegevens voor 2018 nog niet beschikbaar zijn. Daar komt bij dat het extreem droge en warme weer in 2018 voor extra onzekerheid zorgt.

Risico op generieke korting
De geprognosticeerde overschrijding van het stikstofproductieplafond is niettemin problematisch, omdat Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt dit plafond te handhaven, stelt Schouten. Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden. Het is dus van groot belang dat de sector op korte termijn maatregelen treft, waarschuwt de minister.
Bron: Ministerie van LNV, 15/02/2019
Publicatie: 18-02-2019