Biolectric kan stikstofstripper in België nog niet vermarkten

Het Belgische bedrijf Biolectric uit Temse heeft een stikstofstripper ontwikkeld. De techniek werd in samenwerking met zuivelcoöperatie FrieslandCampina ontwikkeld en wordt in Nederland al op 4 bedrijven toegepast in combinatie met een monovergister. De installatie zorgt ervoor dat de stikstofuitstoot van het bedrijf met 65% daalt. Het systeem is nog niet erkend in België. 

Biolectric bouwt kleinschalige biogasinstallaties, die mest omzetten in elektriciteit en warmte. Met de stikstofstripper krijgt het digestaat een nabewerking. Bij het proces wordt gebruik gemaakt van de warmte, die door de biogasinstallatie kan worden aangeleverd.


Uit het digestaat wordt de ammoniak in het digestaat met gebruik van zwavelzuur verwijderd en omgezet in ammoniumsulfaat. Het geproduceerde ammoniumsulfaat kan perfect als kunstmestvervanger gebruikt worden. Naast deze kunstmestvervanger, blijft een stikstofarm effluent over, waar nog een beperkte hoeveelheid organische stikstof in zit.


Het systeem van Biolectric is nog niet erkend in België. Het stikstofbeleid in België laat alleen emissiereducerende technieken toe op stalniveau. Er bestaan geen procedures om technologieën te introduceren die ook naast de stal voor reducties zorgen. Er zijn geen officiële meetprotocollen voor en er is ook geen wetenschappelijk comité dat er zich op dit moment over kan buigen.

Bron: VILT, 13/08/2021
Publicatie: 13-08-2021